sunnuntai 10. maaliskuuta 2013

Kaupunkiloma: Iloinen ja rento kaupunkiloma idylisessä Kööpenhaminassa



Archivo:Nyhavn, Copenhagen.jpg
Nyhavn (wikipedia.com)


Kööpenhamina – Ehdottomasti yksi suosikeistani, lyhyt lentoaika, loistavat pyöräilymahdollisuudet, rennot ihmiset sekä hyvä ruoka. En osaa kaivata muuta kaupunkilomaltani. Kööpenhamina sijaitsee 884 km:n päässä Helsingistä linnuntietä, joten matka Helsingistä Köpikseen on lähes samanpituinen kuin matka Helsingistä Leville, eikä lentoaika ole kuin vaivaiset 1h 35min.

Kööpenhaminaan pääsee kaikkein vaivattomimmin tietenkin on lentäen. SAS, Blue1, Air Baltic ja Finnair kaikki lentävät suoraan matkan Helsingistä Kööpenhaminaan. Kööpenhaminan lentoasema (CPH), joka tunnetaan myös nimellä Kastrup, on Tanskan ja Pohjoismaiden suurin lentokenttä. Kastrupin lentoasema sijaitsee noin 9 kilometrin päässä Kööpenhaminan keskustasta ja 32 kilometrin päässä Malmöstä. Kastrupista pääsee keskustaan junalla, bussilla tai taksilla. Kööpenhamina on kaupunki, josta löytyy yösija niin budjettimatkailijalle kuin myös luksuslomailijalle. Kohtuuhintaisia hotelleja kannattaa etsiä erityisesti rautatieaseman takana sijaitsevalta Vesterbron alueelta.

Kätevästi ja melko edullisesti Kööpenhaminaan pääsee myös menemällä ensin Tukholmaan ja sieltä joko junalla tai bussilla Kööpenhaminaan. Mukavia ovat yön yli kulkevat junat ja bussit, ja alimmillaan matka maksaa noin 30 euroa.

 
No niin itse asiaan… Kööpenhamina on Tanskan pääkaupunki ja myös maan suurin kaupunki, jonka ytimessä asuu noin 550 000 asukasta. Kööpenhamina koreilee vuosi toisensa jälkeen erilaisilla ranking –listoilla maailman elinkelpoisimmista kaupungeista, eikä ainakaan allekirjoittanut ole oman kokemuksensa perusteella voinut kumota näitä tuloksia. Kööpenhaminassa on hieno sekoitus pohjoismaista hyvinvointikulttuuria, keski-eurooppamaista arvokkuutta sekä rennon pikantti sekoitus liberaalia rentoutta. Jos Tanskalaisille ja Kööpenhaminalle pitäisi hakea jotain sielunkumppania Euroopasta, niin se olisi mielestäni ehdottomasti Hollanti ja Amsterdam. Julkinen liikenne Kööpenhaminassa erinomaisesti järjestetty. Enemmän julkisia käyttävien kannatta ostaa 10 matkan sarjakortti eli klippekort, joka alentaa lippujen hintaa nelisenkymmentä prosenttia. Sarjakortin voit osta esim. Kastrupin lentoasemalla sijaitsevasta palvelupisteestä. Kööpenhaminalaiset pyöräilevät joka paikkaan säästä piittaamatta. Pyöräily onkin kaupungissa todella suosittua ja monilla hiukan kauempana keskustasta asuvilla saattaa olla käytössään kaksi pyörää: toinen jätetään kotilähiön juna-asemalle, ja toinen odottaa keskustassa loppumatkaa varten.

Kööpenhamina on loistava shoppailukaupunki, jonka shopppailijoita vilisevä sydän on kävelykatu Strøget. Tämän kadun varrelta löydät satoja kauppoja sekä ravintoloita. Keskusta alueella sen lähistöllä on myös mall –tyyppisiä ostosparatiisejä, joista omat suosikkini ovat Fisketorvet ja Frederiksberg Centret. Meren rannalla Churchill-puistossa sijaitseva, H.C. Andersenin satuhahmoon perustuva Pieni merenneito -patsas on yksi Kööpenhaminan symboleista. Toinen yhtä tunnettu nähtävyys on Christiania, joka puolestaan tunnetaan boohemina vapaakaupunkina, jonka erityisasemaa on kuitenkin jo purettu. Christianian mainetta turhankin vauhdikkaana kaupunginosana on ehkä hieman romantisoitu. Erilaisuudessaan ja omaperäisessä kauneudessaan alue tarjoaa matkailijoille unohtumattoman ja varoitteluista huolimatta varsin turvallisen kokemuksen. 


Kööpenhamina on turistien keskuudessa suosituimmillaan heinä-elokuussa. Mikäli haluaa välttää pahimmat ruuhkat, kannattaa Tanskan pääkaupunkiin suunnata keväämmällä, jolloin ilmasto on jo miellyttävä. Kööpenhaminaa moititaan yleensä erittäin kalliiksi kaupungiksi, mutta suomalaisesta näkökulmasta hintataso on suurin piirtein sama kuin Suomessa lomailijalle. Kööpenhamina sopii erinomaisesti myös lapsiperheille!

Täältä apua matkasuunnitteluun:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti